Ford розробив сонний костюм

Ford розробив «сонний костюм», що імітує стан граничної втоми водія

КЕЛЬН, Німеччина, 29 листопада 2018 р. —Якщо ваш друг або кохана людина після безсонної ночі в барі потягнеться за ключами від машини, багато хто почне його відмовляти і пропонувати передати кермування комусь іншому. Але якщо людина збирається сісти за кермо, коли вона просто втомилася після довгого й складного дня?
 
Перевтома є основною причиною майже кожної п’ятої аварії*.За оцінками експертів, відсутність сну впродовж понад 18 годин може призвести до погіршення спроможності кермування, що можна порівняти з перевищенням припустимого в багатьох країнах рівня алкоголю в крові**. Проблема ДТП, у тому числі вчинених у стані втоми, особливо гостро постає серед водіїв-початківців. Відповідно до досліджень, у багатьох країнах світу дорожньо-транспортні пригоди є основною причиною смертності серед молоді***, у США учасниками більшості аварій, спричинених втомою та недосипанням, є водії до 25 років.

Щоб підкреслити важливість цієї проблеми, компанія Ford розробила спеціальний «сонний костюм», що дозволяє відчути, наскільки втома послаблює увагу водія.

«Коли ви сідаєте за кермо у стані втоми, ви ризикуєте поводитися на дорозі як зомбі. Ви стаєте небезпечними для самого себе, пасажирів та інших учасників дорожнього руху, — говорить доктор Гундольф Майер-Хеншель, директор Meyer-Hentschel Institute, що допомагав Ford у розробці «сонного костюма». — Молоді люди дуже часто практикують навмисну депривацію сну, змушуючи себе бути бадьорими, щоб упоратися одночасно з безліччю завдань, які перед ними ставить їхнє активне соціальне життя, постійні переробітки та підготовка до іспитів».

Костюм містить спеціальні окуляри, що імітують граничний ступінь утоми, у тому числі мікросон — неконтрольовану реакцію на такий стан. Під час мікросну водій може їхати наосліп 10 секунд і більше, при цьому не обов’язково із закритими очима. За цей час можна проїхати сотні метрів. Більше того, людина може навіть не помітити, що вона засинає за кермом.

 

Ford-Sleep-Suit_glasses_1200е.jpg

Окуляри, підключені до застосунку у смартфоні, можна налаштувати так, щоб вони симулювали тимчасове «вимикання» мозку, при цьому водій фактично нічого не бачить перед собою півсекунди, а потім усе довше й довше, аж до 10 секунд. Крім окулярів костюм складається зі спеціальної кепки, жилета, пов’язок на зап’ястя й щиколотки; загальна вага костюма перевищує 18 кг, тому створюється повний ефект того ступеня погіршення уваги і фізичної втоми, що виникає під час перевтомлення водія.

«Ми ставили перед собою мету підвищити інформованість громадськості про небезпеку кермування у втомленому стані. І «сонний костюм» ідеально підходить для демонстрації, —відзначає Джим Грем (Jim Graham), менеджер програми Ford Driving Skills for Life. — Багато хто вдячний своїм друзям або рідним, які зголосилися побути «тверезим водієм» під час походу в нічний заклад. Але сам факт того, що людина не пила, не означає, що вона може безпечно кермувати автомобілем, якщо, приміром, вона сильно втомилася після безсонної ночі».
 

Ford-Sleep-Suit_weight_1200е.jpg

Що ж робити, якщо ви відчуваєте себе занадто утомленим для кермування? Доктор Гундольф Майер-Хеншель уважає, що найкраще вжити наступних заходів:

- Поверніть на узбіччя, щойно це можна буде зробити безпечно.

- Випийте будь-який напій з кофеїном і спробуйте подрімати 20 хвилин (так званий «кофеїновий сон» — до того, як стимулятор подіє, ви зможете поспати).

- Ви прокинетеся бадьорим і готовим їхати далі.

- Якщо це не допоможе, ймовірно, слід пошукати інший спосіб дістатися будинку або пункту призначення.

 
* Повний текст дослідження англ. мовою див. тут
** Повний текст дослідження англ. мовою див. тут
*** Повний текст дослідження англ. мовою див. тут

Open Chat